Voor meer informatie over onze Gezonde school: https://www.gezondeschool.nl/

Voorbeelden van gezonde traktaties

Bfit les over: hoeveel suikerklontjes zitten er in een pakje drinken?

Foodlog:
 ‘Sterkste bewijs ooit’ voor link tussen gezond ontbijt en schoolprestaties
Een onderzoek onder 5.000 kinderen tussen de 9 en 11 jaar laat zien dat er een sterke associatie bestaat tussen de kwaliteit van hun ontbijt en hun schoolprestaties.

Kinderen die gezond ontbijten, hadden een twee keer grotere kans om bovengemiddeld te presteren in vergelijking met kinderen die niet ontbijten. Een ongezond ontbijt zoals snoep of chips, wat één op de vijf kinderen zei te eten, had dit positieve effect niet. Ook het eetgedrag gedurende de rest van de dag bleek een positieve relatie met schoolprestaties te hebben.

Volgens auteur Hannah Littlecott van Cardiff University is dit "het sterkste bewijs ooit van de relatie tussen het eetpatroon van leerlingen en hoe ze het doen op school".

Juli 2015:
Om de gezonde school verder uit te breiden starten we met ingang van het nieuwe schooljaar met 2 extra groente- en fruitdagen. Onze groente- en fruitdagen zijn dan maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag.

Fit is fun! Het programma bestaat uit diverse onderdelen zoals een lespakket over gezonde voeding en bewegen, beweegoefeningen tijdens de les en elk jaar een B-Fittest. Groepen 3, 4 en 5 hebben deelgenomen aan de B-Fittest. Tijdens de test is onder andere het evenwicht, de sprongkracht, de snelheid en het uithoudingsvermogen van uw kind gemeten.

B-Fit diploma
Na elke B-Fittest krijgen de deelnemende kinderen een B-Fit diploma. Op dat diploma staat hoe uw kind op de geteste onderdelen heeft gescoord. Deze test is bedoeld om de leerlingen zelf te laten ervaren wat zij kunnen en wat fit zijn betekent. Zo kunnen zij bij de volgende B-Fittest kijken of ze fitter zijn geworden. Op de achterzijde van het diploma staan de normeringen per leeftijdscategorie en jongen/ meisje genoteerd. U kunt aflezen of de score van uw kind valt onder ‘zeer goed’, ‘goed’ of ‘kan beter’.

Op www.voedingscentrum.nl kan je heel veel informatie vinden over voeding en gezond leven. Tevens kun je hier testen of het eten en bewegen in evenwicht is door middel van de ‘hapstaptest’. Een goed houvast om gezond te eten is de schijf van vijf.

B-Fit is gestart!                                                                                          3 februari 2015

Beste ouders/verzorgers,

We zijn begonnen met B-fit. Een 2 jarig leuk beweegprogramma van de Gelderse Sport Federatie over meer bewegen en gezonde voeding.
Alice Franje is B-Fit coach op de Dagobert, Prinses Margrietschool en de Molenwerf. Kinderen worden gemotiveerd tot het aannemen van een actieve en gezonde leefstijl. Op maandagmiddag zijn er naschoolse activiteiten op het schoolplein of bij een vereniging. Via naschoolse activiteiten maken kinderen kennis met verschillende sportactiviteiten en bieden wij leerlingen een extra beweegmogelijkheid aan.
Via onderstaande link kunt u zien wat er aangeboden wordt en op welke school. Als uw kind mee gaat doen houdt dan rekening met makkelijk zittende kleding en misschien kunt u wat extra drinken of fruit meegeven. De kinderen krijgen deze week een brief mee om zich in te schrijven voor een of meer activiteiten. Omdat deze lessen op het hele scholeneiland aangeboden worden kunt ook zien waar uw kind opgehaald kan worden.

Voor vragen kunt u terecht bij juf Helma

febr. 2015: Nog meer B-fit nieuwtjes:

Dinsdag en donderdag worden vaste groente/fruit-dagen op onze school! We vragen alle ouders om op deze dagen een stuk fruit of groente aan uw kind mee te geven naar school.  U weet als ouder het beste of uw kind het fruit gewassen en gesneden of in zijn geheel lust. Wilt zo vriendelijk zijn om dit dus thuis al te snijden. Op deze groente/ fruit-dagen worden er geen koek of brood als tussendoortje meegebracht. Als uw kind die dag iets anders bij zich heeft zullen we het helaas mee terug geven. We hopen op uw medewerking.
Door twee keer per week samen fruit of groente te eten en hier extra aandacht aan te besteden in de klas zetten we alvast een stap in de goede richting.
Zo werken we samen met u aan de gezondheid van onze kinderen.
Als u nog vragen of suggesties heeft, laat ze ons dan zeker weten.

Op de website www.gelderlandb-fit.nl is veel informatie te vinden over B-Fit voor zowel kinderen, ouders als docenten.

Met vriendelijke groeten,

Team Dagobert

Nieuw: De Dagobert heeft een eigen swinxs aangeschaft met 20 speelbandjes!

Het is de eerste echte buitenspeelcomputer
et spelletjes, muziek, en avonturen.
 De Swinxs laat kinderen bewegen, in de klas,
op de speelplaats of in de gymzaal.

Op maandag 19 januari 2015 was de Kick off van het B-fit project dat op ons scholeneiland gaat lopen. Wellicht heeft u er al over gelezen in de krant.
Voor meer foto's van de sportieve Kick off, klikt u op onderstaande foto.